Diane Duane

Diane Duane

Diane Duane on yhdysvaltalaissyntyinen, Irlannissa nykyään asuva kirjailija. Häneltä on suomennettu Velhonuoret-sarjan kolme ensimmäistä osaa.

Duane kirjoittaa myös aikuisille lukijoille suunnattua Tale of the Five -fantasiasarjaa. Fantasiakirjallisuuden lisäksi Duane on kirjoittanut useita Star Trek -romaaneja, sarjakuvia, mangaa, audioteoksia sekä pelejä. Hänen tunnetuin Star Trek -käsikirjoituksensa lienee The Next Generationin jakso “Where No One Has Gone Before.”

Duane on myös käsikirjoittanut sarjakuvia sekä muita animaatio- ja elokuvakäsikirjoituksia, niin yksin kuin yhdessä puolisonsa Peter Morwoodin kanssa.

Helena Waris

Helena Waris on Ristiinassa asuva kirjailija, joka on kirjoittanut fantasia- ja dystopiakirjallisuutta.

Hän on voittanut neljästi Suomen Tolkien-seuran Kuvastaja-palkinnon. Kolmesti Pohjankontu-trilogian jokaisella osalla, sekä neljännen kerran Vuori-romaanilla. Vuonna 2016 Waris sai Kaarina Helakisa-palkinnon.

Waris on kirjoittanut myös jännitysromaanin Entropia yhdessä puolisonsa Janne Nykäsen kanssa, sekä Rendel-elokuvan romaanisaation. Hänen uusimmat teoksensa kertovat Olaf-koiranpennun elämästä ja ovat lukemaan opetteleville lapsille suunnattuja.

Helena Waris
Kuva: Anna-Katri Hänninen
Vesa Sisättö
Kuva: Iiro Törmä

Vesa Sisättö

Vesa Sisättö on espoolainen kirjailija, toimittaja, kriitikko ja pitkän linjan scifi-fani. Hän on toiminut aktiivisesti sekä Helsingin Science Fiction seurassa että Espoon science- ja fantasiaseurassa ESC:issä.

Sisätön rooli sekä Finnconien että Worldcon 75:n järjestämisessä on ollut myös merkittävä, ja hän onkin toiminut aktiivisesti fandomissa monissa eri rooleissa jo pitkään.

Sisättö on kirjoittanut laajan tuotannon sekä fiktiota että tietokirjoja, niin aikuisille kuin lapsillekin.

Marek Oziewicz

Marek Oziewicz on Minnesotan yliopiston lukutaitokoulutuksen sekä lasten- ja nuortenkirjallisuuden professori. Hänen tutkimuksensa käsittelee antroposeenia tarinankerronnan haasteena sekä kirjallisuuden voimaa mullistaa nuorten lukijoiden maailmankuvaa. Häntä kiinnostaa erityisesti, miten spekulatiiviset genret voivat auttaa nuoria muodostamaan inklusiivisuudelle ja tasa-arvolle perustuvaa globaalia tietoisuutta.

Oziewicz johtaa Center for Climate Literacy -tutkimuskeskusta, jonka missio on edistää universaalia ilmastolukutaitokoulutusta ja sitä kautta siirtymää kohti ekologisempaa sivilisaatiota. Hänen viimeaikaisia tomituksiaan ovat The Lion and the Unicorn -lehden erikoisnumero laastenkirjallisuudesta ja ilmastonmuutoksesta (2021, yhdessä Lara Saguisagin kanssa) sekä Fantasy and Myth in the Anthropocene -kokoomateos (2021, yhdessä Brian Atteberyn ja Tereza Dedinován kanssa).