Finnconilla on ilo julkistaa vuoden 2023 akateeminen kunniavieras Marek Oziewicz, Minnesotan yliopiston lukutaitokoulutuksen sekä lasten- ja nuortenkirjallisuuden professori.

Hänen tutkimuksensa käsittelee antroposeenia tarinankerronnan haasteena sekä kirjallisuuden voimaa mullistaa nuorten lukijoiden maailmankuvaa. Häntä kiinnostaa erityisesti, miten spekulatiiviset genret voivat auttaa nuoria muodostamaan inklusiivisuudelle ja tasa-arvolle perustuvaa globaalia tietoisuutta.

Oziewicz johtaa Center for Climate Literacy -tutkimuskeskusta, jonka missio on edistää universaalia ilmastolukutaitokoulutusta ja sitä kautta siirtymää kohti ekologisempaa sivilisaatiota. Hänen viimeaikaisia tomituksiaan ovat The Lion and the Unicorn -lehden erikoisnumero laastenkirjallisuudesta ja ilmastonmuutoksesta (2021, yhdessä Lara Saguisagin kanssa) sekä Fantasy and Myth in the Anthropocene -kokoomateos (2021, yhdessä Brian Atteberyn ja Tereza Dedinován kanssa).